Защо трябва да договорим предварително производството на разсад

Защо трябва да договорим предварително производството на разсад

Ново производство на овощни дръвчета

При отглеждането на овощни градини значителен дял от средствата отиват за закупуване на посадъчен материал – разсад.

Nova proizvodnja vocnih sadnica

Nova proizvodnja vocnih sadnica

Овощните градини са дългосрочна инвестиция, така че грешките, допуснати в началото, трудно могат да бъдат коригирани, особено ако овощната градина е отгледана с неадекватен посадъчен материал. Следователно към въпроса за закупуването на посадъчен материал трябва да се подходи сериозно.

У нас има богата гама от посадъчен материал от голям брой производители, така че по отношение на качеството има доста голямо разнообразие. Най-добрият избор за нашите овощари би било предварително уговореното производство на разсад. По този начин купувачът на посадъчен материал може да диктува асортимента и качеството на желаният разсад. В зависимост от условията на отглеждане и предвидената технология на отглеждане се избират подходящи разсад, като този избор трябва да се остави на професионалистите.
На нашия пазар можете да намерите разсад от местни производители,както и вносна продукция. Разсадът обикновено е едногодишен, но може да бъде две или повече многогодишни.

При продължителна манипулация на разсада той изсъхва и се наранява, така че преди да закупите посадъчен материал, е необходимо да извършите подробен контрол на състоянието на кореновата система и пъпките.
Коренът на разсада трябва да е развит, свеж, светъл на цвят, с правилно разположени жилки. Не трябва да се увреждат пъпките, особено тези в зоната на формиране на бъдещата корона. Върху разсада могат да се развият преждевременни разклонения, което е желателно, ако се намират в зоната на бъдещата корона. Обраслите едногодишни разсади могат да имат заслепени пъпки, които затрудняват правилното формиране, така че такива разсад трябва да се избягват.
Специална категория разсад се състои от разсад „книп“, който обикновено е с двугодишна надземна част (присадка). При такива разсади е обичайно да има 5, 7, 10 и дори по-добре развити преждевременни клонки с потенциал за плододаване, които могат да осигурят солиден добив през годината на засаждане. Разбира се, за да може такъв посадъчен материал да оправдае високата си цена и да покаже своите предимства, е необходимо да се осигури на растенията оптимално подхранване и напояване, но и да притежават необходимите знания, необходими за правилното извършване на посттехническите операции.

 

Моята овощна градина, 2-ра година отлична реколта. Изключително качество на разсада от разсадник Еуро Флора.

Nova proizvodnja vocnih sadnica

Nova proizvodnja vocnih sadnica

Moj vocnjak, 2ga godina pun rod. Izuzetan kvalitet sadnica iz rasadnika Rasadnik Silja.

Leave your thought

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Login

Lost your password?